Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Zeytinyağı tüm cömertliği ile hayatımızda. İnsan sağlığının kadim dostu. Barışı, refahı, şifayı, güzelliği, lezzeti ve hoşluğu temsil ediyor uzun yıllardır.
Tarihler boyu güzel olan hep taklit edildi. “Taklitler aslını yaşatır” dendi. Ama iş sağlık olunca taklitler sağlığı bozuyor. Doğanın bize sağladığı birçok değerli ürün gibi yağlar da çokça taklit ediliyor.
Mutfaklardan gerçek olan eksilmesin diye zeytinyağı hakikatine birlikte göz atalım.
Gerçek zeytinyağına ulaşmak için öncelikle satın alma süreçlerine dikkat etmeliyiz. Zeytinyağı şifalıdır ve kendi mucizesini yaratacak kadar güçlüdür. Ama bir o kadarda naiftir. Bu sebeple yağlar için uygun koşullar oluşturulmalıdır.
- Yol kenarında açık renkli plastik su şişelerinde satılan ürünlerden uzak durmalıyız. Markası olan ve gerekli üretim izinleri alınmış yağları satın almayı tercih etmeliyiz.
- Gerçek zeytinyağı fiyat politikasına baktığımızda ürünü elde etmenin bir alt maliyeti oluşuyor. Bu TL değerinin altında gerçek ürün bulma şansımız yok. Bu sebeple düşük fiyatlı ürünlerin gerçek zeytinyağı olmadığını almadan, koklamadan, tatmadan anlayabiliriz.
- Zeytinyağının rengi doğası gereği çok çeşitlidir. Bu sebeple rengine bakıp saf olup olmadığını anlamak pek mümkün değildir. Ağacın türünden tutun da toplanma zamanına göre bile renk farklılığı oluşur.
Ev ortamında zeytinyağına bazı testler uygulayarak gerçek olup olmadığını anlamaya çalışabiliriz.
- Zeytinyağı buzdolabında muhafaza edilmez. Lakin yağı test etmek istersek bir bardak zeytinyağını buzdolabına koyabiliriz. 0 ila -6 derece arasında yağ donacaktır. Yapısı kristalleşecektir. Olmazsa yağ gerçek olmayabilir. (Nadiren bazı bölgelerden çıkan zeytinyağları kimyasal bileşenleri nedeniyle donmayabiliyor)
- “Zeytinyağı gibi üste çıkma” derler. Su dolu bir bardağa biraz zeytinyağı döktüğümüzde kabarcıklar çıkararak üstte çıkıyorsa zeytinyağı haklıdır. Pardon, hakikidir 🙂
Konunun biraz daha derinliklerine inelim ve mutfağına girelim.
İyi Zeytinyağının Püf Noktaları
- Zeytinyağı meyvemsi bir tada ve kokuya sahiptir. Çeşitlerine göre bu oran azalıp çoğalabilir ama hakiki bir zeytinyağında alt limit bile çok belirgin ve özeldir.
- Tadım yaptığınızda yağın aroması tüm ağzınızı doldurur ve genzinize doğru yağın acı tadını almaya başlarsınız. Kısa bir süre sonra bu tat geçer. Geçmiyorsa ve midenize kadar yanma hissi devam ediyorsa ürün; taze, saf ya da gerçek olmayabilir.
- Zeytinyağı denildiğinde damak hafızanızda kalması gereken birkaç özelliği vardır. Meyvemsi tadı, ağızda bıraktığı burukluk hissi ve hızla kaybolacak olan yakıcılığı.